Super Moto
Image default
Recreation / Motorcycles

Wil je een motor kopen? Let op de volgende 5 punten

 

Enige tijd geleden bezochten we een Honda. We vroegen hen om wat kennis en ervaring met ons te delen, zodat we die aan je konden doorgeven! De Honda dealer gaf hij ons wat tips om te zien of een klassieke motorfiets origineel is of niet. Maar er is nog nog veel meer dat onze expert ons kan vertellen! Dus gaan we verder in op de dingen die je moet controleren voordat je een motorfiets koopt.

Maak een goede voorselectie bij de aankoop van gebruikte motorfietsen

Motorrijders die bij de eerste gelegenheid toeslaan, kunnen de verkeerde beslissing nemen. In het algemeen is het raadzaam om de markt te onderzoeken en de beschikbaarheid van individuele motorfietsmodellen te controleren. Het is belangrijk om te weten in welke regio’s interessante fietsen worden aangeboden, wie de typische leveranciers zijn en wat de prijzen zijn.

Niemand mag zijn onderzoek echter beperken tot prijzen. Ook moet worden gecontroleerd wat de onderhoudskosten van de favoriete motorfietsmodellen zijn. Het kan zijn dat de onderhoudskosten veel hoger zijn dan verwacht. Je moet ook de bijdrage voor de motorverzekering bepalen – bijvoorbeeld met onze calculator – om uiteindelijk de juiste motor te selecteren. Motorfietsen websites op het internet bieden de meeste ondersteuning. Ze helpen om het aanbod van gebruikte motorfietsen te beperken en zo een voorselectie te maken.

De Honda dealer bekijkt eerst de algemene conditie van de motorfiets. De eerste indruk is vaak doorslaggevend. Begin met de banden. Zijn ze opgebruikt? Zijn er scheuren? Of zijn de spaken mogelijk gebroken? Dit kan vooral gebeuren bij oldtimers. De Honda dealer heeft een geweldige tip voor ons om te controleren of er spaken gebroken zijn. Geef het stuur een goede zwaai en luister dan heel goed. Als er spaken gebroken zijn, zal je het zeker horen.

2. Controleer de kilometerstand van de motorfiets. Is alles in orde hier, komt de kilometerstand overeen met de algemene conditie van de motor?

Het derde punt is de uitlaat: hoe ziet de uitlaat eruit? Is het roetig, is het chroom in orde? Vooral bij Japanse modellen moet alles tip-top zijn.

4. Het luisteren naar de motor. Een schroevendraaier lijkt in dit gebied een essentiële taak op zich te nemen. “Een goede tip van mijn grootvader’, zegt de Honda dealer tegen ons, ‘je moet heel goed luisteren naar de motorgeluiden’. Hij gebruikte een schroevendraaier die met de metalen kant aan de motor en met de houten kant aan het oor werd vastgehouden. Dus als je luistert, pas dan op voor interne geluiden. Als alles stil is, is alles in orde. Als je een gerommel of geklop hoort, is er iets mis.

5. Ga naar de weg voor een proefrit. Dan doe je een proefrit. Als alles goed voor je voelt, dan is het dat ook.

Bent je geïnteresseerd in het kopen of verkopen van klassieke motorfietsen? Dan bent je bij Catawiki aan het juiste adres! Onze gespecialiseerde experts stellen wekelijks een gevarieerde en hoogwaardige selectie van speciale kavels samen.