Super Moto
Image default
Auto's en Motoren

Een motorverzekering afsluiten doe je niet zonder deze tips!

Ben je net de trotse eigenaar geworden van een motor? Wil je deze dan ook graag in het Nederlandse verkeer brengen? Dan dien je er rekening mee te houden dat er hier verschillende eisen voor bestaan. Het eerste wat je zeker moet doen is het afsluiten van een motorverzekering. In Nederland, maar ook in alle andere Europese landen geldt immers de wettelijke verplichting om een verzekering af te sluiten voor gemotoriseerde voertuigen. Het spreekt voor zich dat een motor hier eveneens onder valt. Voor het afsluiten van deze verzekering zou je een keuze kunnen maken tussen menig aantal verschillende opties. Ben jij benieuwd welke opties dit allemaal zijn en waar je nu precies rekening mee moet houden bij het afsluiten van een motorverzekering? Dan moet je, je zeker en vast even grondig verdiepen in de informatie die je verderop deze pagina terug kan vinden.

Tip 1: Denk goed na over de dekkingen waar je echt behoeften aan hebt

Voor heel wat mensen die een motorverzekering willen afsluiten geldt dat ze daarvoor vrij impulsief van start gaan. Dit betekent eigenlijk concreet dat ze niet goed nadenken over de precieze eisen waarover ze beschikken. Nochtans is dat echt zeer noodzakelijk. Dit heeft voor een groot deel te maken met het feit dat bijvoorbeeld de vereiste dekkingen in de praktijk worden bepaald door:

  1. Het type motor waarover je beschikt en vooral de waarde die ze heeft;
  2. Het aantal kilometers die je van plan bent om met de motor af te leggen op jaarbasis;

We kunnen in de praktijk vaststellen dat heel wat mensen er finaal voor kiezen om een verzekering voor hun motor af te sluiten die eigenlijk helemaal niet nodig is. Wat namelijk te denken van mensen die bijvoorbeeld een zeer goedkope, tweedehandse motor hebben aangekocht gewoon om even in hun vrije tijd mee te gaan rijden? Daar is absoluut niets mis mee, maar het afsluiten van een WA+ volledige cascoverzekering is in dit geval eigenlijk nergens voor nodig. Het kost alleen maar geld.

Tip 2: Vergelijk de verschillende motorverzekeringen op de markt

Voordat je overgaat tot het afsluiten van een motorverzekering is het altijd van cruciaal belang om je een goed beeld te vormen van de verschillende opties die op de markt zijn terug te vinden. Wanneer we dit doen kunnen we stellen dat je een keuze kan maken uit deze mogelijkheden:

  1. De WA-verzekering;
  2. De WA+ beperkt cascoverzekering;
  3. De WA+ volledige cascoverzekering;

Bovenstaande betekent dat de motorverzekering op precies dezelfde manieren wordt aangeboden als de autoverzekering. Vergis je echter niet, de dekkingen vertonen uiteraard een aantal verschillen. Zo kan er door de motorverzekering geen glasschade worden gedekt via een aparte dekking. Waar je bij het afsluiten van een WA+ beperkt cascoverzekering wel op kan rekenen is bijvoorbeeld een dekking voor schade als gevolg van een brand of een ontploffen. Ook schade veroorzaakt door een aanrijding met een loslopend wild dier is gedekt en ga zo maar door. Dit maakt deze verzekering het overwegen waard voor de iets duurdere motors waar ook iets meer mee wordt gereden.

Wanneer je motor allrisk laten verzekeren?

De meeste complete motorverzekering die je op de markt terug kan vinden is de zogenaamde allriskverzekering. Het afsluiten van dit type van motorverzekering gaat gepaard met een vrij aanzienlijke premie die je moet betalen. Omwille van deze reden moet je goed nadenken over de situatie waarin ze een interessante keuze is. In principe wordt het alleen aangeraden om deze verzekering af te sluiten wanneer er sprake is van een dure motor en wanneer er een behoorlijke afstand mee wordt overbrugd op jaarbasis. In eender welke andere situatie is het wellicht interessanter om te kiezen voor een motorverzekering zonder dekking van zelf veroorzaakte schade.

Tip 3: Waarom je stil moet blijven staan bij het eigen risico

Het eigen risico is een ongelofelijk belangrijke factor bij het afsluiten van elk type verzekering. Dit geldt eveneens voor de motorverzekering. Het eigen risico is het bedrag dat je als verzekeringnemer zelf moet betalen wanneer je een schadegeval hebt. Hoeveel dit eigen risico precies bedraagt is in de praktijk altijd afhankelijk van de verzekering en veelal ook van de verzekeraar in kwestie. Waarom moet je hier nu precies zoveel aandacht besteden? Nog niet eens omdat deze het bedrag duidelijk maakt dat je bij een schadegeval zelf moet ophoesten. Eigenlijk vereist ze vooral je grondige aandacht omdat ze mee zal bepalen hoeveel de maandelijkse premies bedragen van je verzekering.

Het komt niet zelden voor dat er door bepaalde verzekeraars geen of een zeer laag eigen risico wordt toegepast. Dit doen ze om de financiële last bij een schadegeval zo laag mogelijk te houden. Ook bij een motorverzekering kan je dit vaststellen. Toch doet men hier in de praktijk vaak meer slecht mee dan goed. Het is namelijk zo dat het ontbreken van een eigen risico de periodieke verzekeringspremie altijd aanzienlijk de hoogte in kan stuwen. Hou hier dus zeker rekening mee!

Tip 4: Zie ook je eigen, vaste verzekeraar niet over het hoofd!

Eerder op deze pagina hebben we benadrukt dat het altijd belangrijk is om een vergelijking uit te voeren tussen alle verschillende motorverzekeringen die er op de markt zijn terug te vinden. Daarbij hebben we ook aangegeven dat je moet kijken naar het aanbod bij verschillende verzekeraars. Daar staan we nog altijd achter, maar dit betekent voor alle duidelijkheid niet dat je, je eigen verzekeraar over het hoofd moet zien, integendeel. Ook deze is namelijk zeer belangrijk. Het is immers best mogelijk dat je door de jaren heen wellicht reeds verschillende verzekeringen bij hem of haar hebt afgesloten. Dit opent de poorten voor een mogelijke kwantum- of bundelkorting.

Hoeveel de bundelkorting die je kan claimen voor je motorverzekering precies zal bedragen is altijd afhankelijk van de verzekeraar in kwestie. Bovendien spreekt het voor zich dat ook het aantal verzekeringen waar je reeds over beschikt een niet onaanzienlijke rol zal spelen. Ben je echter een goede klant van je vaste verzekeraar? Dan zou je zomaar eens aardig kunnen schrikken van de (extra) korting die hij of zij je kan aanbieden als je ervoor kiest om daar jouw motor verzekeren!