Belangrijk om te weten bij LED inbouwspots

Spotverlichting is één van de meest gebruikte verlichtingsmethoden voor de algemene verlichting. Je kan er een ruimte volledig mee belichten maar ook accenten leggen is perfect mogelijk. Welke soorten spotverlichting er zijn en hoe je ze in jouw woning kan integreren, lees je hier.

Inbouwspots worden, zoals de naam al doet vermoeden, ingebouwd in de wand of het plafond. Ze zijn verkrijgbaar in diverse uitvoeringen en formaten. Het grootste voordeel van inbouwspots is dat ze naadloos te integreren zijn in het interieur en dat er geen armaturen afgestoft moeten worden. Een minpuntje is dat er voldoende vrije ruimte moet zijn onder het plafond of achter de muren.  Zo zal je al snel 15 centimeter moeten zakken met je plafond wanneer je inbouwspots wil plaatsen in een bestaande ruimte. Bij nieuwbouwwoningen worden inbouwspots vaak rechtstreeks geboord in de betonnen gewelven. Zo gaat er geen ruimte verloren en kan er meteen geplakt worden. Omdat de hitte hier moeilijk weg kan, zullen er wel LED-spots en transformators gebruikt moeten worden.

Gedurende lange tijd waren halogeenspots de meest gebruikte LED verlichting voor spotverlichting. Tegenwoordig maakt men echter steeds vaker gebruik van LED-spots. Deze zijn dan wel iets duurder in aankoop maar verbruiken tot 70% minder dan halogeenspots. Ook hun levensduur is veel langer. Gewone halogeenlampen gaan zo’n 2000 uur mee, LED-verlichting 10.000 uur.

Zoals u kunt lezen doet u er dus goed aan zoveel mogelijk LED verlichting te installeren. Het is energiezuiniger en bevoordeelt het milieu.

https://www.leds-depot.be/led-armaturen/led-inbouwspots.html